Barnmorskans tips till nya föräldrar

Väl hemma efter förlossningen, men vad händer sen? Här ger barnmorskan Helene Argulander sina bästa knep för att få en bra start med bebisen - och samtidigt hålla ihop relationen till sin partner.

Den första tiden med ett alldeles nytt litet barn är speciell. Att snusa den lilla i nacken första gången, att känna en overkligt liten hand knipa tag om fingret. Att ”bara vara” i bubblan med sin nya lilla familj kan vara det bästa i världen.

Men att bli förälder kan vara tufft också. Sömnen brukar inte vara den bästa och kanske känner man inte den där lyckan alla pratar om. Helene Argulander har hunnit möta många nyblivna föräldrar under sina 33 år som barnmorska.

Några tips för att få en bra start på föräldraskapet

 • Börja lugnt
  Ha inte för bråttom med att visa upp ert underverk för släkten och resten av världen. Barnet behöver lugn och ro för att lära känna sina föräldrar och för att amningen ska funka. Kanske kan partnern ta hand om det mesta praktiska i början och sköta kontakterna med omgivningen?
 • Prata med ett proffs
  Många glömmer att barnmorskan finns där även efter att barnet kommit. Kanske behöver du och barnet hjälp på traven med amningen. Eller så känns det tungt och deppigt. Då kan det vara skönt att prata med någon som mött många i samma situation. BVC finns där om du och din partner är oroliga över något med bebisen. Tveka inte att ta hjälp om det behövs.
 • Turas om
  Ingen orkar köra på 40 timmar i sträck. Maten och sömnen är jätteviktig för att man ska funka. Här gäller det att turas om och avlasta varandra. Prata om hur ni kan hjälpas åt och kom överens om ett upplägg som passar er. Kommunikation är A och O.
 • Lura bort frustrationen
  Säg den förälder som inte blir frustrerad av en bebis som bara skriker och skriker. De allra flesta känner att man nästan blir tokig vid något tillfälle. Det är en helt normal reaktion, men det är viktigt att fundera över hur man hanterar situationen. Ett sätt är att lägga ifrån sig bebisen några minuter, det mår inte barnet dåligt av. Eller att lämna över till den andra föräldern. Att aldrig skaka bebisen är livsviktigt.

  Testa att låta barnet ligga på partnerns bröst tidigt och vänja sig vid båda föräldrarna. Då blir det lättare att dela på tröstandet.

  Försök också att blicka framåt när det känns jobbigt. Den tuffaste tiden är kortare än man tror!
 • Glöm inte varandra
  Det är naturligt att barnet är fokus under den första tiden. Men glöm inte bort er egen relation. Försök hitta lite ”egen” tid, både tillsammans och på egen hand. Samlivet är också viktigt. Försök att inte vänta för länge med att hitta tillbaka till varandra.

  Det är också bra att prata om sysslor i hemmet och hur ni kan hjälpas åt. Kom ihåg att bebisen är resultatet av er kärlek till varandra.

Möt våra barnmorskor

Helene Argulander: ”Jag bestämde mig för att bli barnmorska när jag var sex år”