5 pepp inför förlossningen

Hur förbereder man sig på den största händelsen i livet? Här är några saker att ha i bakhuvudet i väntan på dagen D.

1. Må bra i kroppen

Under graviditeten upplever många att det stramar och gör lite ont här och där. Men kroppen mår bra av att du rör på dig och så länge det känns bra för dig är det okej. Få gärna lite puls (utan att för den skull springa maraton). En halvtimme om dagen räcker fint.

2. Ladda med ljus och luft

Gå gärna ut en stund mitt på dagen istället för att sitta inne. Solljuset är viktigt för att få syre och D-vitamin. Kanske en lunchpromenad varje dag? Då sover du bättre på natten också.

3. Våga prata om din oro

Om du oroar dig inför förlossningen – prata med någon! Du kan oftast få tag på din barnmorska samma dag. Hon kan också slussa vidare till kurator eller psykolog om du skulle behöva det. Att vara orolig inför en förlossning är inget ovanligt. Men det är viktigt att våga tala om att man är rädd. Och det kan hjälpa att sätta ord på känslorna och få ut det.

4. Ta med partnern på tåget

Under graviditeten är mamman i fokus. Med all rätt. Det är trots allt hon som bär på barnet – och som påverkas fysiskt. Men lever du i en parrelation är ni två om resan. Och att bli förälder är en stor sak även för partnern. Det är inte ovanligt att pappan/partnern känner sig utanför, är orolig inför förlossningen eller att inte räcka till som förälder.

Gå gärna båda två på besöken hos barnmorskan och gå på föräldrautbildningen tillsammans. En del tycker att en profylaxkurs är ett bra sätt att ladda och peppa inför förlossningen ihop. Om du skaffar barn på egen hand, ta gärna med en kompis eller släkting till besöken hos barnmorskan och till föräldragruppen.

5. Varva ner – och samla kraft

När förlossningen närmar sig är det bra att försöka gå ner i varv. Det är jättebra om du har möjlighet att unna dig lite ledigt innan barnet kommer. Om du har sparade semesterdagar eller komptid är det inte fel att använda det nu. Visste du att du har rätt att ta ut förskott på föräldraledigheten från och med graviditetsvecka 32?

Gå gärna på någon av förlossningssjukhusens föreläsningar och besök sjukhusets hemsida för att få mer information om hur det går till att föda barn där. Barnmorskan finns med hela vägen för råd och som bollplank, även mellan besöken.